Leerlingen Hubertus & Berkhoff in de prijzen bij regiofinale Culinaire Vakwedstrijden 2022

Sabine Udonieuws

Leerlingen Nika, Maya en Kristina van de Hubertus Berkhoff vormden een topteam tijdens de regiofinale van de Culinaire Vakwedstrijden 2022. Zo sleepte Nika met haar serveervaardigheden de eerste plaats in de wacht bij het onderdeel serveren. Kookteam Maya en Kristina bemachtigde de tweede plaats in de regiofinale.

Uitslag

Zes scholenteams met koks en gastheren en -vrouwen uit Noord-Holland deden mee aan de regiofinale van de Culinaire Vakwedstrijden 2022. Na een spannende strijd werden de winnaars bekend gemaakt door de vakjury. Bij het koken won het team van College de Brink (Laren), de tweede plaats was voor Maya en Kristina, leerlingen van de Hubertus & Berkhoff (Amsterdam) en op de derde plaats eindigde het Newton College (Hoorn).

Bij het serveren kwam de jury tot de volgende uitslag: Nika, leerling van de Hubertus & Berkhoff (Amsterdam) veroverde de eerste plaats. College Compaen (Zaandam) eindigde als tweede en de derde plaats was voor College de Brink (Laren).

De jury vond de kennis en klasse van de teams zeer vooruitstrevend, van een hoog niveau en prees de grootse prestaties. Het was een mooie, indrukwekkende wedstrijd voor de deelnemende vmbo-leerlingen van 15/16 jaar. Voor velen van hen was het de eerste keer dat ze mee gedaan hebben met een wedstrijd. Dit leverde wat spanning en stress op, maar was voor hen ook fantastisch om mee te maken. De jury was onder de indruk en vond het goed om te zien dat de toekomst van de horeca met deze deelnemers gewaarborgd is en tevens een goede stimulans voor anderen kan zijn.

Wedstrijdonderdelen

Ieder wedstrijdteam bestond uit drie leerlingen; twee koks en een gastheer/gastvrouw. De koks verzorgden een driegangenlunch en een amuse voor zes personen: één voor de jury, één voor de showtafel en vier voor genodigden.

De vmbo-scholen die dit jaar mee gedaan hebben aan de 17e editie van de Culinaire Vakwedstrijden zijn: College de Brink (Laren), Newton College (Hoorn), Don Bosco College (Volendam), Spaarne College (Haarlem), College Compaen (Zaandam) en gastheer Hubertus & Berkhoff (Amsterdam).

Vakkundige jury

De vmbo-leerlingen zijn tijdens de regiofinale beoordeeld door een vakkundige sterrenjury. In de keuken bestaat de jury uit Onno Kokmeijer (voormalig chef de cuisine bij twee Michelin sterrenrestaurant Ciel Bleu) en Jaap Sloof (culinair adviseur bij De Kweker en hoofd horeca Sligro). Ze beoordeelden de kookteams onder andere op kooktechniek(en), kennis, smaak en hygiëne. Bij de gastheren en -vrouwen lag de jurytaak in handen van Peter Bruins (twee sterren Michelin gastheer) en Kim Poortman (twee sterren gastvrouw bij Okura). Zij beoordelen tijdens de bediening op techniek, kennis en gastvrouw-/gastheerschap.

Prijzen

De winnaars van de regionale voorronde mogen meedoen aan de landelijke finale welke later dit jaar plaatsvindt. En ze mogen zich natuurlijk een jaar lang ‘beste kookteam’ en ‘beste gastheer/-vrouw’ van Noord-Holland noemen. Ook waren er prijzen voor de nummers 2 en 3 en een wisselbeker voor de best presterende school. Daarnaast ontvingen alle deelnemende leerlingen een aandenken aan deze bijzondere wedstrijd.